Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Moody’s: Ανυπολόγιστες οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - Στο C η αξιολόγηση εάν...


Δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις μίας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με σημερινό report του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος επισημαίνει ότι οι συνέπειες είναι δύσκολο να ελεγχθούν και να υπολογιστούν.
Μάλιστα, ο οίκος θεωρεί ότι οι αρνητικές εξελίξεις δε θα μείνουν μόνο στις αδύναμες περιφερειακές οικονομίες, αλλά θα επεκταθούν και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και αν το είδος της αναδιάρθρωσης είναι ήπιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποβαθμίσεις αξιολογήσεων, αύξηση του κόστους δανεισμού, πτώση των κεφαλαιαγορών και δυσκολία άντλησης κεφαλαίων λόγω μείωσης της εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, η Moody’s επιχειρεί να δώσει και μία άλλη διάσταση. Αυτή του κατά πόσο η αναδιάρθρωση θα θέσει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της Ελλάδας. Σε μία τέτοια περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μικρότερες τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για την πιθανή μετάδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, αναφέρει ότι μία χρεοκοπία θα μείωνε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ca ή στο C όπου και θα παρέμενε για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια ώστε να καλύψει τις απώλειες ενώ η πρόσβαση τους στις κεφαλαιαγορές παρέμενε αδύνατη.

Alastair Wilson: "Θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση με σκληρές επιπτώσεις αν η Ελλά προβεί σε στάση πληρωμών"

Ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού οίκου Moody's προστέθηκε σήμερα σε εκείνους που προειδοποιούν ότι θα υπάρξει "μία αλυσιδωτή αντίδραση με σκληρές επιπτώσεις" στη 17μελή ευρωζώνη εάν επιτραπεί στην Ελλάδα να προβεί σε στάση πληρωμών στη διάρκεια του Ιουνίου, οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα ποσό ίσον με 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ (18,85 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης του Moody's για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Alastair Wilson, σε συνέντευξή του σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισε ότι μία στάση πληρωμών από μέρους της Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσει το αξιόχρεο κι άλλων μελών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.
"Μία στάση πληρωμών από την Ελλάδα θα είναι πολύ αποσταθεροποιητική, μπορεί να έχει επιπτώσεις γιά το αξιόχρεο κι άλλων κρατών σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ο Ουίλσον, που συγχρόνως επισήμανε ότι: κι άλλα κράτη μέλη στην ευρωζώνη μπορεί τελικά να δούν τον χαρακτηρισμό των επενδυτικών προϊόντων τους να γίνεται: "σκουπίδι", διευρύνοντας το χάσμα με τους ισχυρότερους πιστωτές της ευρωζώνης. Η Πορτογαλία κι η Ισλανδία θα είναι ανάμεσα στους πρώτους αυτής της κατηγορίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οίκοι αξιολόγησης λένε ότι οι επιλογές που διερευνούν για μία επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διακρατούν οι ιδιώτες, μπορεί να ερμηνευθούν ως μία οιωνεί στάση πληρωμών, ως ένα "γεγονός" γιά τον πιστωτικό τομέα, προκαλώντας περαιτέρω υποβαθμίσεις και καθιστώντας ακαταλληλότερα γιά τον ρόλο τους ως εγγυήσεων τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας.
Μία στάση πληρωμών απ την Ελλάδα θα μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στους όρους και στις προϋποθέσεις ή ενός επιλεκτικού "ανασχεδιασμού" του χρέους ενώ, όπως ο Ουίλσον πρόσθεσε, όλες οι συναλλαγές αυτού του τύπου θα θεωρηθούν συναλλαγές γιά το χρέος σε μία στενόχωρη κατάσταση.
Κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως ότι στην ΕΕ απομένει, μόνον, η επιλογή της επιμήκυνσης των κρατικών ομολόγων, που αντιπροσωπεύουν επίσημο δανεισμό της Ελλάδας, όπως κι η μείωση του επιτοκίου τους, την ώρα κατά την οποία στην Αθήνα θα δίνεται ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας, για να καλυφθούν οι δανειακές της ανάγκες της περιόδου 2012-2013, με αντάλλαγμα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος απ' την Ελλάδα και δεσμεύσεις της για αποκρατικοποιήσεις.
Νωρίτερα σήμερα, ο οίκος Moody's εξέδωσε ανακοίνωση για τα πιθανά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας κάνοντας λόγο περί πιθανού "ντόμινο" σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

www.bankingnews.gr